Agricola Buccelletti

Gelegen in het Toscaanse binnenland nabij Castiglion Fiorentino

Bijna 400 jaar aan familiegeschiedenis wordt vervolgd…

Uit documenten, gevonden in één van de oudere huizen op het domein blijkt dat de voorouders van de Buccelletti familie verhuisden van Firenze naar deze streek in de jaren 1600. Hun droom was om naast hun wijnvelden ook olijfgaarden uit te bouwen in deze vruchtbare vallei. Het huis waar de familie zich vestigde is nog steeds een essentieel onderdeel van het domein.

De Startvisie

Door het overlijden van de grootvader Michele in 1983 was de productie nog enkel gericht op familiegebruik, tot dat de twee schoonzussen Lidia en Roberta in 1994 beslisten de productie van hun biologische wijnen volledig in handen te nemen en de oude villa’s te restaureren om hen aan te bieden als vakantiewoningen in Toscane.

Het Domein Vandaag

Na twintig jaar aan ervaring in gastvrijheid en kwaliteitswijn, is de Famiglia Buccelletti uitgebreid door de komst van Renee en Federica, de echtgenotes van Lidia’s zonen die zeer enthousiast mee in het avontuur van het familiebedrijf stapten. Buiten de villa accommodaties en goede wijn, wordt het domein ook gebruikt als droomlocatie voor trouwfeesten of speciale groepsactiviteiten met een ruim aanbod aan diensten om je verblijf en ervaring in Toscane zo onvergetelijk mogelijk te maken. In hun gamma zijn er in totaal 5 wijnen; 1 witte, 1 rosé en 3 rode wijnen.

Hun eerste creaties waren telkens assemblages van verschillende typische Toscaanse druiven. 

De witte Paggino is een zeer frisse witte wijn bestaande uit Trebbiano, Grechetto en Vermentino, de Arrone is een leuk doordeweeks wijntje uit Sangiovese, Canaiolo en Malvasia Nera. Als topper in hun assemblages was er dan de Poventa, een perfecte mix tussen de traditionele Sangiovese en de overgewaaide Syrah. Maar ook de Merigge, een 100% Italiaanse Merlot, weet de kenners te bekoren. Sinds 2 jaar hebben ze dan nu ook een finesse-rosé gecreëerd, Albestre, een 100% Sangiovese. 

Onze keuze

⇒ Wijnen Buccelletti  

(http://winery.famigliabuccelletti.it/?lang=en)

Tenuta Moriano

In de buurt van Firenze tussen de heuvels van de Chianti ligt het domein van Tenuta Moriano. Het domein is nog niet zo oud, maar toch voel je dat ze de traditie willen bewaren en hun kennis verder verrijken en opbouwen tot steeds beter wordende wijntjes.

In hun gamma zit zeker voor elk wat wils, gaande van de Toscano, een wijntje voor elke dag, tot de  verbazende Tufesco. De familie Panconesi werkt dan ook steevast aan het continu verfijnen en verbeteren van de kwaliteit van hun wijnen alsook van hun grappa en olijfoliën. 

Voorlopig kozen we voor een selectie van 2 witte wijntjes, waaronder een verrassende chardonnay, één Sangiovese-rosé en 6 rode waarvan 2 Chianti ! 

Hun vatgerijpte assemblages op basis van Sangiovese met Merlot en Cabernet Sauvignon zijn verbluffend, met als uitschieter de verbazende Tufesco, een pure Toscaanse Cabernet Sauvignon.

Onze keuze

⇒ Wijnen Tenuta Moriano

(https://www.tenutamoriano.com/en/)

Azienda Agraria Carini

Het avontuur van de broers Carlo en Marco Carini begint rond de eeuwwisseling. 

Gestart met de idee om van het 150 ha grote domein om te bouwen tot datgene waar Umbrië garant voor staat.

De perfecte locatie tussen het Tezio-gebergte enerzijds en het Trasimeense meer anderzijds is uiterst geschikt voor de wijnbouw en olijvenoogst.

Tevens hebben ze de oude boerderij omgevormd voor het kweken van de typische zwarte varkens met witte kraag (Cinta Cinese). Rekening houdend met alle traditionele waarden zijn ze er intussen in geslaagd om wijnen en olijfolies van zeer hoge kwaliteit te maken. Hun vleesproducten zijn echter ook niet te versmaden.

In wit hebben we een frisse wijn, Rile is de laatste aanwinst in hun gamme. Daarnaast is er in wit nog de steviger maar verfijnde Poggio Canneto. In rood is er de Oscano en de Tegolaro, beiden vatgerijpt, de eerste licht (3 maand) de tweede 12 maanden. De narijping op fles gebeurt over een even lange periode. Aangezien de DOC Colli del Trasimeno praktisch ongekend is, hebben ze enkel de basiswijnen als DOC aangegeven, de anderen zijn IGT uit Umbrië. Ondertussen is er nog een rosé bijgekomen, Le Cupe. 

Cantina Donini

Diego Donini’s grootvader begon in 1921, samen met zijn broer wijn te maken en te verkopen. Ze openden een winkeltje in Verna, nabij Umbertide. 

Door de hulp van hun zonen groeide de wijnproductie steeds meer en werden hun wijnen ook verkocht in de lokale supermarkten.

In de jaren ’80 wouden ze de smaken van de Tiber vallei integreren in hun wijnen. Toen beslisten ze om enkel wijn te maken van lokale druiven en druiven van de nabijgelegen Valtiberino regio.

De vallei heeft een eigen klimaat dat beïnvloedt wordt door de Appennijnen en de Tiber. De wijnen hebben door deze omstandigheden goede zuren.

De wijnen zijn altijd fris, jong, hebben een goede geur, maar zijn ook volle wijnen met een mooi gehalte aan alcohol. De wijnen worden daarom ook aangeraden bij pittige en smaakvolle gerechten.

Poggio Bertaio

Panorama wijngaard Poggio Bertaio

Poggio Bertaio is een familiedomein dat sinds 1972 bestaat. Het domein wordt nu geleid door de 3de generatie van de familie.

Het domein ligt in Castiglione del Lago, vlakbij het Trasimeense meer. In 1972 kocht Fabio Bertaio de eerste wijnvelden om zo zijn passie voor wijn in stand te houden. In de loop der jaren namen zijn twee zonen het domein over.

Dit leidde tot een groei van het domein en bijgevolg tot de uitbreiding van hun gamma. Zo werd in 1998 de eerste fles ‘Cimbolo’ gemaakt.

De wijngaarden liggen 304 meter boven de zeespiegel. Er liggen in de heuvels rond het meer 40 hectares aan land, waarvan 20 voor wijnbouw.

Hun witte wijnen zijn fris en licht.

De rosé heeft een zeer aparte roze kleur en bevat een toets van frambozen.

Hun basis rode wijn heeft als enige geen houtlagering en is de enige wijn die meerdere druivensoorten bevat. Hij is hierdoor een zachte, maar toch smaakvolle rode wijn.

Daarnaast hebben ze nog 3 stevigere rode wijnen. Deze bevatten een mooi smaakpalet, bestaande uit fruit, bloemen en natuurlijk ook toetsen van de Franse eiken vaten. 

Wijnen Poggio Bertaio

Onze Keuze